Емблематичната за София сграда на Телефонната палата вече е без възбрана и

...
Емблематичната за София сграда на Телефонната палата вече е без възбрана и
Коментари Харесай

Георги Папазки купи Телефонната палата от Васил Божков за 22 млн. лв.

Емблематичната за София постройка на Телефонната палата вече е без забрана и с нов притежател. Бизнесменът Георги Папазки, който е действителен притежател на една от огромните компании за онлайн залози Winbet ( " Уин бет " ), е купил постройката за 22 млн. лева от компания в разпродажба на някогашния хазартен необут Васил Божков. Това излиза наяве от правната система на Софийския градски съд по делото за несъстоятелността на " Ню Геймс " и се удостоверява от документи в Имотния и в Търговския указател.

Сделката е станала на 30 декември 2022 година, като възбраната е отстранена. Около 20 млн. лева са постъпили в масата на несъстоятелността на компанията, която в предишното организираше закритата
лотария на Божков – " Ню Геймс ".

През 2017 г. Васил Божков купи от БТК ( " Виваком " ) Телефонната палата чрез сдружението " НГ Пропърти " (собственост на " Ню Геймс " ) за 17.3 млн. евро (33.8 млн. лева.). Божков, който бе и огромен колекционер на антики и картини, възнамеряваше да трансформира палатата в музей.

" Придобиването на постройката, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните ползи и вложения на господин Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото завещание на България ", се споделяше тогава в известие на " Нове Холдинг ". Идеята беше палатата да бъде " дом на неповторими експонати и сбирки в региона на изкуството и международното културно-историческо завещание ".

Всичките му проекти рухнаха, откакто при започване на 2020 година прокуратурата стартира следствие против него, само че Божков към този момент бе забегнал в Дубай.

След като призна, че за пет години е спестила близо 700 млн. лв. такси и налози на хазартните компании на предприемача, страната се разбърза да му лишава лиценза и да вкарва държавен монопол върху
лотариите. В същото време сбирката му от антики бе брутално конфискувана от прокуратурата.

Според известията на държавното обвиняване иззетите предмети (6778 броя по данни на прокуратурата) са предадени за предпазване в Националния исторически музей към Министерството на културата и Националната художествена изложба, до момента в който бъде назначена интернационална експертиза, която да удостовери тяхната достоверност и цена.

Досега няма данни това да е направено. От държавното обвиняване отхвърлят всякаква информация за делото против Божков. Самият той нееднократно е казвал, че открива на черния пазар предмети от личната си сбирка.

Телефонната палата на ул. " Гурко " 2-4е основана през 1949 година по план на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Шестетажната постройка с обща повърхност 17 401 кв.м. е монумент на архитектурата.

В разгара на абсурда преди три години, след който Божков се снабди с 19 обвинявания, а
лотариите му бяха закрити, предприемачът обществено разгласи, че палатата е под забрана. По думите му възбраната е била наложена поради невнесен ДДС  " от възможните бъдещи доходи от продажба на билети от към момента несъществуващия и към този момент запориран музей ".

Впоследствие възбраната остана поради почналото произвеждане по банкрута на " Ню Геймс ", което се точи към този момент трета година, а кредиторите, измежду които хора с неизплатени награди от
лотарията, към момента не са задоволени.

Ликвидаторът на " НГ Пропърти " адв. Емил Димитров потвърди пред Mediapool за договорката. Той сподели, че сумата от продажбата на парцела към този момент е преведена на " Ню Геймс ".

" Сделката е осъществена съгласно закона, посредством договаряния, на база експертни оценки и след утвърждение на съда по неплатежоспособност. Стойността на договорката е избрана от експертни оценки, основани на положението на парцела ", сподели Димитров. Той разяснява и въпроса за какво цената при продажбата на палатата е по-ниска от тази, на която " НГ Пропърти " я е купила през 2017 година " Причината беше положението на парцела, съществуването на 4 броя възбрани върху парцела и това, че сдружението е включено в листата " Магнитски ", каза адв. Димитров.

През 2021 година финансовото министерство на Съединени американски щати включи Васил Божков и фирмите му в санкционния лист " Магнитски ".

Купувачът на Телефонната палата е дружеството  " ГПП Мениджмънт ",създадено през май 2022 година, с едноличен собственик Георги Папазки. Той е автентичен притежател на един от огромните играчи в онлайн
залаганията – компанията " Winbet " ( " Уин бет " ). Георги Папазки е брат на врачанския предприемач Валтер Папазки. Синът на Валтер Папазки – Александър, е съучастник в различен относително нов уебсайт за залози – Inbet.com. Собственик на " Инбет Онлайн " е " Инбет Груп ", където съучастник през друга компания е 25-годишният Александър Валтер Папазки.

" Покупката се извърши след заличаването на четири възбрани наложени от страната, с утвърждението и под надзора на способния български съд в намерено произвеждане по неплатежоспособност и разпродажба на предходния притежател и съгласно напътствията на синдика ", казаха от купувача в позиция до Mediapool.

Плановете на вложителя плануват да се укрепи структурата, защото сега не дава отговор на актуалните земетръсни правила. От години постройката е оставена без поддръжка и затова се трансформира в рискова за живота и здравето на българските жители.

" Намеренията ни според бъдещото предопределение на постройката плануват тя да се трансформира в многофункционална постройка, като в същото време се резервира историческото ѝ лъчение. Наред с това постройката ще обогати културния образ на централната част на столицата. Инвеститорът държи извънредно доста на ландшафта и при построяването на постройката ще го обогати в оптималната степен ", посочиха още от " ГПП Мениджмънт ".

" Сигурни сме, че след въвеждането на новия план в употреба жителите и гостите на град София ще се радват на достоверна европейска постройка, която да посещават на драго сърце ", добавиха оттова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР